- ταχυκαρδία
- Υπερβολική ταχύτητα των καρδιακών παλμών, γενικά με συχνότητα άνω των 100 ανά λεπτό. Οι σημαντικότερες μορφές τ. είναι: η φλεβοκομβική, η κολπική παροξυσμική και η κοιλιακή παροξυσμική. Μιλάμε για φλεβοκομβική, τ. όταν ο φλεβόκομβος εργάζεται σε μια συχνότητα που ξεπερνά τα 100 ερεθίσματα ανά λεπτό. Η εμφάνιση φλεβοκομβικής τ. είναι φυσιολογική έπειτα από μυϊκή προσπάθεια, από γεύμα ή ύστερα από μια συγκίνηση. Είναι παρούσα στην αναιμία, στις εμπύρετες καταστάσεις, στον υπερθυρεοειδισμό, στη νευροκυκλοφοριακή αδυναμία, στη ρευματική καρδίτιδα κ.ά. Η υποκειμενική συμπτωματολογία μπορεί να είναι μηδαμινή ή να συνίσταται σε αίσθημα παλμών της καρδιάς στον λαιμό· θεραπευτικά χορηγούνται ηρεμιστικά.
Η κολπική παροξυσμική τ. συνίσταται σε ταχεία καρδιακή λειτουργία (150 παλμοί στο λεπτό κατά μέσον όρο) που προκαλείται από ερεθίσματα τα οποία πηγάζουν από τους κόλπους. Αρχίζει και σταματάει απότομα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε νεαρά άτομα, δίχως κανένα σημείο καρδιοπάθειας, ή σε πάσχοντες από καρδιοπάθεια της μιτροειδούς, έμφραγμα ή θυρεοτοξίκωση. Η συμπτωματολογία συνίσταται σε αίσθημα παλμών, αδυναμία και δύσπνοια. Η πρόγνωση βοηθά ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υπόστρωμα καρδιοπάθειας, διαφορετικά ποικίλλει ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της βασικής νόσου. Η θεραπευτική αντιμετώπισή της συνίσταται σε χειρισμούς διέγερσης του παρασυμπαθητικού (π.χ. πίεση στους οφθαλμικούς βολβούς ή ενός καρωτιδικού κόλπου).
Η κοιλιακή παροξυσμική τ. προκαλείται από ερεθίσματα, που πηγάζουν από μια εστία, που βρίσκεται σε μία από τις δύο κοιλίες. Η συχνότητα κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 150 και 200 παλμών στο λεπτό και η διάρκεια μεταξύ λίγων στιγμών και πολλών ημερών. Αρχίζει και σταματάει απότομα και συνήθως εμφανίζεται σε καρδιοπαθείς. Η συμπτωματολογία είναι η ίδια με της κολπικής παροξυσμικής τ., συχνά δυσκολότερη, κυρίως γιατί εμφανίζεται σε βαριές καρδιοπάθειες. Η πρόγνωση είναι επιφυλακτική, ιδίως αν τα ενοχλήματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση στηρίζεται στη χρησιμοποίηση δύο κυρίως φαρμάκων: της κινιδίνης και της προκαϊναμίδης.
* * *η, Νιατρ. επιτάχυνση τού καρδιακού ρυθμού πέρα από τη μέγιστη φυσιολογική τιμή τών 90 παλμών στο λεπτό.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ., πρβλ αγγλ. tachycardia < ταχυ-* + καρδία. Η λ. μαρτυρείται από το 1889 στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν].
Dictionary of Greek. 2013.